nedeľa 3. júla 2022

Výmena klinového remeňa práčky

 

Výmena klinového remeňa práčky – čomu je potrebné venovať pozornosť?

 

Keď klinový remeň prestane prenášať energiu, práčka sa prestane otáčať. Dnes sa však klinové remene trhajú len zriedka. V týchto prípadoch ich môžete ľahko vymeniť sami, musíte si však dať pozor na niekoľko vecí. Čo presne si prečítajte tu.

 

Úloha klinového remeňa

Klinový remeň prenáša silu motora práčky na bubon, čo spôsobuje jeho otáčanie. Ako každý iný klinový remeň je pod veľmi vysokým napätím, pretože len tak je možné zabezpečiť bezstratový prenos sily medzi motorom a bubnom.

 

Prečítajte si tiež — Výmena vypúšťacieho čerpadla – na čo si treba dať pozor?

Prečítajte si tiež — Ako vymeniť vypúšťaciu hadicu na práčke?

Prečítajte si tiež — Je možné vymeniť tlmiče v práčke?

 

Správny klinový remeň

Klinové remene sú vždy štandardizované. Existujú však rôzne typy klinových remeňov, ktoré možno použiť v práčke. Najprv musíte zistiť, ktorý klinový remeň potrebujete na základe typu a modelu práčky.

 

Klinový remeň nesedí

Aby sa vytvorilo vysoké napätie, ktoré umožňuje bezstratový prenos sily, musí byť klinový remeň napnutý veľkou silou. To nie je jednoduché.

 

Ak sa vám zdá klinový remeň príliš krátky, nemusí to tak byť. Potrebujete len väčšiu silu, aby ste ho skutočne natiahli na remenicu.

 

Môžete si však pomôcť tým, že najskôr pretiahnite klinový remeň cez hriadeľ motora a potom na veľkú remenicu bubna.

 

Ak by ste teraz klinový remeň pustili, opäť by skĺzol. Preto je pri nasadení klinového remeňa potrebné klinový remeň pridržať alebo uchytiť na remenici a takto ho celkom nasadiť. 

 

TIPY A TRIKY

Rovnako ako pri aute, z času na čas skontrolujte klinový remeň, či nevykazuje známky opotrebovania. Potom budete včas vedieť, keď bude potrebné ho vymeniť. Ak je váš klinový remeň opotrebovaný, ale ešte sa nepretrhol, buďte pri jeho odstraňovaní veľmi opatrní. Vysoké napnutie klinového remeňa môže pri neopatrnej manipulácii viesť k vážnym zraneniam.

 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára