utorok 14. marca 2023

Horčíková - anódová tyč pre bojler

 Anódová tyč pre bojler

Anódová tyč bojlera je súčasťou bojleru. Slúži na ochranu jeho vnútorného priestoru pred koróziou. Tyč sa obvykle nachádza vnútri nádrže a je vyrobená z kovu, ako je horčík, hliník alebo zinok, ktorý je menej citlivý na elektrochemickú koróziu ako kovové steny bojleru.

Anódová horčíková tyč bojlera


Anódová tyč funguje tak, že priťahuje elektrochemické reakcie k sebe, čím chráni kovové steny nádrže bojleru pred koróziou. Tyč sa s priebehom času opotrebováva a po čase je ju nutné vymeniť. Pravidelná výmena anódovej tyče predlžuje životnosť bojleru a znižuje náklady na jeho opravy a výmenu.

Princíp fungovania anódovej tyče v bojleri

Anóda v bojleri funguje na princípe katódovej ochrany, ktorá chráni vnútornú časť bojlera pred koróziou. Anóda je umiestnená v bojleri a napojená na jeho vnútorné kovové steny. Keď sa voda zahreje v bojleri, vytvára sa elektrický prúd medzi anódou a kovovými stenami bojlera. Anóda je vyrobená z kovu, ktorý je elektropozitívnejší ako kovové steny bojlera, takže sa stáva "spotrebnou" anódou, ktorá priťahuje koróziu a chráni kovové steny bojlera pred poškodením.

Voda obsahuje rôzne minerály a elektrolyty, ktoré môžu spôsobovať koróziu kovových stien bojlera. Keď sa tieto látky dostanú do vody, reagujú s kovom a vytvárajú koróziu. Anóda však priťahuje tieto látky k sebe a chráni kovové steny bojlera tým, že sama oxiduje a degraduje. Anóda sa postupne spotrebúva počas času a ak nie je včas vymenená, môže dôjsť k poškodeniu kovových stien bojlera.

Preto je dôležité pravidelne skontrolovať stav anódy v bojleri a v prípade potreby ju vymeniť. Ak anóda už nie je schopná chrániť kovové steny bojlera, môže dôjsť k rýchlejšej korózii a skráteniu životnosti bojlera.

Výmena anódovej tyče v bojleri

Výmena anódy v bojleri je relatívne jednoduchá údržbová operácia, ktorú môže vykonať aj laik. Tu máme postup, ako na to:

  1. Najprv musíte odpojiť bojler od elektrického napájania a vypneme ho z prevádzky, aby ste sa vyhli úrazu elektrickým prúdom.
  2. Potom musíte odstrániť kryt bojleru, aby ste sa dostali k nádrži a anóde. V niektorých prípadoch sa kryt odstraňuje pomocou skrutiek, v iných prípadoch môže byť potrebné odpojiť elektrické káble a vodovodné potrubie.
  3. Keď máte prístup k anóde, musíte ju vytiahnuť z nádrže. To môže byť trochu náročné, pretože anóda sa môže v priebehu času korodovať a môže byť ťažké ju vytiahnuť. Ak máte problémy s vytiahnutím anódy, môžete ju pokúsiť uvoľniť pomocou kliešťov alebo pomocou špeciálneho nástroja na vymenenie anódy.
  4. Keď ste vytiahli starú anódu, musíte nainštalovať novú anódu do nádrže. Anóda by mala byť rovnakého typu a veľkosti ako tá, ktorú ste vytiahli. Vložte ju do otvoru v nádrži a utiahnite ju tak, aby bola pevne a stabilne na mieste.
  5. Po nainštalovaní novej anódy môžete znovu pripevniť kryt bojleru a zapojiť bojler do elektrickej siete a vodovodného potrubia.
  6. Nakoniec môžete znovu zapnúť napájanie a otestovať, či funguje správne.

Výmenu anódy v bojleri by ste mali vykonať približne raz za 2-3 roky, aby ste zabezpečili optimálnu ochranu pred koróziou a predĺžili životnosť bojleru.


Aké anódy sa v bojleri používajú

V bojleroch sa používajú rôzne druhy anód, ktoré majú rozdielne vlastnosti a vhodné sú pre rôzne typy vody. Tu je prehľad najbežnejších druhov anód, ktoré sa používajú v bojleroch:

  • Anódy z horčíka - sú najpoužívanejšie anódy v bojleroch, pretože sú účinné a lacné. Sú vhodné pre tvrdú vodu s vysokým obsahom vápnika a železa.
  • Anódy z hliníka - sú účinné proti korózii, ale majú kratšiu životnosť ako anódy z horčíka. Používajú sa pre mäkkú vodu s nízkym obsahom vápnika a železa.
  • Anódy z magnézia - sú efektívne v bojleroch s mäkkou vodou, ale sú náchylné k opotrebeniu a majú kratšiu životnosť ako anódy z horčíka.
  • Hybridné anódy - kombinujú vlastnosti viacerých druhov anód a sú vhodné pre rôzne typy vody.

Pri výbere anódy pre váš bojler je dôležité zohľadniť tvrdosť vody a obsah rôznych minerálov, ktoré môžu ovplyvniť účinnosť anódy a jej životnosť. Ak si nie ste istí, akú anódu použiť, poraďte sa s odborníkom alebo výrobcom bojlera.

Kto vyrába anódové tyče

Anódové tyče sa vyrábajú rôznymi výrobcami a značkami, ktoré môžu byť špecifické pre konkrétne typy bojlerov alebo všeobecné pre použitie v rôznych značkách bojlerov. Niektoré z najbežnejších značiek anódových tyčí sú napríklad:

Magnesium Technology - vyrába anódové tyče pre rôzne typy bojlerov, vrátane bojlerov pre pitnú vodu, solárne bojlerov a bojlerov pre bazény.

Corro-Protec - špecializuje sa na výrobu hybridných anódových tyčí, ktoré kombinujú vlastnosti horčíka a zinku.

Rheem - vyrába anódové tyče pre bojlery svojej vlastnej značky, ako aj pre iné značky bojlerov.

Bradford White - ponúka anódové tyče pre svoje vlastné bojlery a pre iné značky bojlerov.

Je dôležité zvoliť správnu veľkosť, typ a značku anódovej tyče pre váš konkrétny bojler. Pri výmene anódy v bojleri sa odporúča použiť anódu rovnakej značky a typu ako bola pôvodná anóda, aby sa zachovala optimálna ochrana proti korózii.

Kde kúpiť anódovú tyč pre bojler

Anódové tyče pre bojlery môžete získať v rôznych špecializovaných predajniach a obchodoch priamo u výrobcu. Tu je niekoľko nápadov, kde si môžete kúpiť anódovú tyč pre bojler:

Stavebniny - mnoho miestnych stavebnín predáva anódové tyče pre bojlery. Ak potrebujete nájsť konkrétny typ anódovej tyče, môžete sa opýtať našich predajcov alebo odborníkov na oddelení pre vodoinštalácie.

Internetové obchody - existuje veľa internetových obchodov, ktoré predávajú anódové tyče pre bojlery. Môžete si ich objednať online a doručiť si ich priamo domov. Jedným z najspoľahlivejších je www.teleso.sk

Výrobcovia bojlerov - mnohí výrobcovia bojlerov predávajú aj náhradné diely pre svoje výrobky, vrátane anódových tyčí. Ak poznáte značku a model svojho bojlera, môžete kontaktovať výrobcu a zistiť, či predávajú náhradné anódové tyče.

Špecializované obchody - existujú aj špecializované obchody, ktoré sa zameriavajú na predaj náhradných dielov pre bojlery a iné zariadenia. Tieto obchody by mali mať širší výber anódových tyčí a odborníkov, ktorí vám pomôžu s výberom správnej anódovej tyče pre váš bojler.

Pri výbere anódovej tyče pre váš bojler je dôležité zvoliť správnu veľkosť a typ pre váš konkrétny model bojlera. Ak nie ste istí, ktorú anódovú tyč potrebujete, môžete sa poradiť s odborníkom alebo kontaktovať výrobcu svojho bojlera pre odporúčania.

Predajcovia bojlerov:

Dražice

Tatramat

Ariston





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára