utorok 28. júna 2022

Čo treba zvážiť pri výmene uhlíkov v práčke?

 S výmenou uhlíkov sa stretnete aspoň raz počas životnosti práčky, pretože uhlíky motora sú jednoducho spotrebný tovar, ktorý sa asi po piatich rokoch opotrebuje. V tomto článku sa dozviete, ako vymeniť uhlíky.

 

Rôzne modely práčok

Nie všetky práčky sú rovnaké. U niektorých je uhlíky možné meniť spolu s krytom, u iných ich musíte vymieňať jednotlivo iba s držiakmi.

 Venujte pozornosť tomu, či sa motor otáča v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek. V závislosti od variantu motora potrebujete uhlíky, ktoré sú označené buď bielou alebo modrou bodkou a sú na stranách skosené. Smer skosenia uhlíky určuje, ako ich založiť do motora. Musia celou plochou doliehať na komutátor motora.

uhlíky motora práčky - výmena


 Prístupnosť

Väčšina spredu plnených práčok nevyžaduje, aby ste odskrutkovali zadný panel. Motor je takmer vždy prístupný zospodu, čo znamená, že práčku stačí položiť na bok. Nakloňte ju ale smerom k násypke, aby sa prípadná voda v násypke nedostala do programátora.

Zvrchu plnená práčka ma ľahký prístup k motoru aj zboku, stačí dať dole bočný kryt.

 

Odporúčanie

Ak nemáte skúsenosti a nie ste si istý, radšej výmenu uhlíka prenechajte odborníkovi. Nesprávna práca na motore môže viesť k zničeniu vašej práčky. Nie je to síce náročná oprava, ale bez odbornosti dosť nebezpečná.


Údržba práčky

Tipy na údržbu práčky je možné nájsť aj na stránke o náhradných dieloch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára